6 Ağustos 2017

Dead State: Reanimated İnceleme

Strateji ve rol yapma oyunu karışımı diyebileceğimiz Dead State, ufak çaplı bir geliştirici olan DoubleBear Productions tarafından çok yüksek bir bütçeye sahip olmadan geliştirilen bir oyun. Buna rağmen barındırdığı içeriği ve sunduğu çeşitlilik ile özellikle hayatta kalma, zombilere karşı savaşma hevesinde olanları fazlasıyla tatmin edecek bir oyun olmuş.


Tabi bu yazdıklarımı okuyunca asla unutamayacağınız bir başyapıt veya türünün öncüsü bir oyun aklınızda canlanmasın ancak Dead State ona ayıracağınız parayı ve zamanı sonuna kadar hak edebilecek bir oyun.

17 Nisan 2017

Planescape: Torment: Enhanced Edition İnceleme

Çoğu rol yapma oyunu fanı tarafından ayrı bir yere sahip olan Planescape: Torment bu sefer modern sistemler için güncellenmiş bir şekilde bizlerle buluşuyor. GoG üzerinden satın alıp geniş ekran gibi bir iki basit mod eklemesi ile hala oynanabilir seviyede olsa da Beamdog tarafından getirilen bu revize edilmiş sürüm modlarla uğraşmak istemeyenleri sevindirecektir.


Peki ya daha önce hiç oynamamış olanlar? Özellikle genç oyuncular ve mod konusunda fazla bilgisi olmayanlar için hoş bir fırsat olacağını düşünüyorum çünkü hala o atmosferi ve o kaliteyi şu yılda çıkan diğer oyunlarda bile bulmak zor.

9 Nisan 2017

Oyunlar ve Sosyal Adalet

Sosyal devletin temel ilke ve koşullarından biri olan sosyal adalet günümüzde özellikle Amerika ve Avrupa'da kendine yoğun bir şekilde yer bulmaktadır. Bu görüşe göre toplumun her kesiminden insan toplum önünde eşit haklara sahip olmalıdır. Peki bu kötü bir şey mi? Tabii ki hayır ancak bazı kavramların gereğinden fazla kullanılması onlara olumsuz bir anlam yükleyebiliyor.


Peki sosyal adaletin oyunlarla ilgisi nedir? Batı anlayışına göre oyunlarda genellikle ana karakterler beyaz tenli, sportif ve karizmatik, erkeklerden oluşuyor. Bu da toplumun diğer kesimlerini yeteri kadar temsil etmiyor ve bir eşitsizlik yaratıyor.

5 Nisan 2017

King Under the Mountain Kickstarter Kampanyası

Kendine özel sıkı bir fan grubu olan Dwarf Fortress adlı oyundan ilham alan King under the Mountain Kickstarter kampanyasına başladı. Şu an için yaklaşık 45 bin pound isteyen oyun ancak 14 bin toplayabildi.


Oyunun ekran görüntülerine baktığınız ilk anda sanırım aklınızda Rimworld ve Prison Architect canlanacaktır.  Eğer Dwarf Fortress daha önce oynamadıysanız ve bu oyun ilginizi çektiyse fantastik orta çağ bir evrende geçen Rimworld olarak tanımlamak sanırım yanlış olmaz.

1 Nisan 2017

Total War: Warhammer 2 Duyuruldu

Güzel bir çıkış yakalayan ve eklenti paketleri ile oyunun içeriğini dolduran Total War: Warhammer serisinin ikinci oyunu duyuruldu. İlk oyun fiyatlandırma ve pahalı eklentiler konusunda eleştiriler alsa da genellikle hem strateji hem de Warhammer fanları tarafından severek oynanmıştı.


İkinci oyununda önemli bir fark olarak sürüngenler yani Lizardmen, Kara Elfler ve High Elfler taraflarını seçebileceğiz. Aynı zamanda daha açıklanmamış bir 4. ırk seçeneklerimiz arasında olacak.

22 Mart 2017

Mass Effect: Andromeda İnceleme

Heyecanla beklediğimiz Mass Effect serisinin son oyunu Andromeda çıktı. Peki beklediğimize değdi mi? Daha önce ilk bakışını yaptığımız Andromeda hakkında pek olumlu konuşmamıştım. Dolayısıyla incelemenin de pek olumlu geçeceğini söylemek zor olur.


Eğer gerçekten Mass Effect serisini özlediyseniz şu aşamada yapılacak en iyi hamle bu oyundan uzaklaşıp 1. ve 2. oyunu baştan oynamak olacaktır.

21 Mart 2017

The Surge Oyun İçi Video

Dark Souls serisine benzerliği ile ünlenen Lords Of The Fallen oyununun  yapımcısı Alman Deck13 stüdyosu tarafından geliştirilen The Surge bilim kurgu Dark Souls olarak karşımıza çıkıyor.


Peki bu oyun için sadece bilim kurgu evrenli Dark Souls demek adil olur mu? Açıkçası oyun çıkana kadar söylemek imkansız olur. Dark Souls evreninin popülerliği yarattığı karakterler, gizli hikayeler ve atmosferi ile yaratılmıştı. The Surge savaş mekanikleri konusunda iyi olsa da oyunun hikayesi ve evreni hakkında konuşmak için daha erken.

17 Mart 2017

Syrian Warfare İnceleme

Suriye iç savaşını konu alan taktiksel bir strateji oyunu kulağa nasıl geliyor? Rus ekip Cats Who Play tarafından geliştirilen Syrian Warfare daha önce oynadığımız oyunlardan biraz daha farklı tasarlanmış.


Oyun oldukça taktiksel ve gerçekçi bir atmosfer vaat ediyor. Ancak yanlı bakış açısı, sorunlu oyun motoru, yetersiz beceri/kaynak ve hayatımda gördüğüm en kötü yazarlara sahip takım malesef bu potensiyeli değerlendiremiyor.

15 Mart 2017

Mass Effect: Andromeda İlk Bakış

Serinin heyecanla beklenen son oyunu geliyor. Her ne kadar gerek rol yapma özelliklerinin kısılıp aksiyona kayması, kötü dizayn seçenekleri, serinin son oyununun özenilmemiş kötü sonlara sahip olması gibi eleştiriler alsa da Mass Effect serisi hala büyük bir rol yapma topluluğunun dört gözle beklediği bir oyun.


Peki son oyun Andromeda nasıl olmuş? Önceki oyunlarda alınan eleştiriler çözülmüş mü? Gelin beraber bakalım.

13 Mart 2017

The Mean Greens: Plastic Warfare İnceleme

Yeşil plastik askerleri kontrol edip bahçelerde, ev odalarında diğer plastik askerlere karşı savaştığımız Army Men serisini hatırlayan var mı? Eğer cevabınız evetse size hoş bir nostalji yaşatacak oyun tanıtımımız var.


Çok oyunculu olarak üçüncü kişi bakış açısı ile oynanan The Mean Greens 5'e 5 savaşlar üzerine odaklanıyor. 10 adet harita, 10 adet oyun modu ve 6 tane silah seçeneğine sahip olduğumuz bu oyunda mutfaktan küvete, derin dondurucudan akvaryuma kadar çok çeşitli temalı ve detaylı ilginç haritalarımız mevcut.

12 Mart 2017

Mirage: Arcane Warfare Oyun İçi Video

Chivalry: Medieval Warfare yapımcıları Torn Banner Studios tarafından geliştirilen Mirage hızlı ve bol aksiyonlu bir oynayışa sahip. Yeni oyun içi videosu yayınlanan oyun hoş bir oynayışa sahip gibi duruyor.


6 adet büyücü sınıfı bulunduran oyun beta aşamasında takım görevi, bayrağı ele geçirme, haritada bir alanı ele geçirip savunma gibi modlara sahip 10'un üzerinde harita barındırıyor. İlginç bir dünyası ve oynayışı bulunan Mirage: Arcane Warfare 11 dakikalık videosu ile takipçilerini sevindireceğe benziyor.

11 Mart 2017

Hearts of Iron IV Güncel Mod Rehberi 2017

Hearts of Iron IV büyük bir mod topluluğuna sahip oyunlardan biri. 2. Dünya Savaşında bir ülkeyi seçip tarihin akışını değiştirdiğimiz bu oyunda birçok farklı geliştirmeler, alternatif dünyalar ve gerçekçilik modları bulmamız mümkün.


Daha önce Hearts of Iron VI modlarını denememiş ya da popüler modları merak edip denemek isteyen arkadaşlar için aşağıda küçük bir rehber hazırladım. Ancak başlamadan önce belirtmem gereken bir nokta, oyun sürekli yeni yamalar ve eklentiler aldığı için modlar bunu uyum sağlamaya çalışıyorlar dolayısıyla birçoğu daha tamamlanmamış ve test aşamalarında.

The Elder Scrolls: Legends İnceleme

Her ne kadar Magic the Gathering öncülüğünde çeşitli kart oyunları dijital piyasada kendilerine her zaman yer bulmuş olsalar da Hearthstone çıkana kadar kart oyunlarını bu kadar popüler görmek zordu. Bethesda Softworks bu ilgiyi görüp piyasadan kendi payını kapmak için The Elder Scrolls: Legends adlı oyunu piyasaya sürdü.


Oyun açıkçası beklediğimden iyi. Oyunun mekanikleri son derece basit ve anlaşılır. Oyunun sanat stili ise oldukça güzel. Hoşuma giden bir konu ise oyunun gerçekçi bir sanat stili kullanması oldu. Çizgi filmsi stiller yerine göre hoş olsa da bu ne The Elder Scrolls evrenine uyardı ne de piyasada yeni bir çizgi filmsi sanat stiline ihtiyaç vardı.

10 Mart 2017

Sunless Sea İnceleme

2015 yılında piyasaya sürülen Sunless Sea ilginç dünyası, karanlık atmosferi ve geniş seçenekleri ile birçok oyuncunun beğenisi topladı. Hem oyunun yapısı hem de içinde geçtiği evren ile küçük yaştaki bilgisayar oyuncularına tavsiye etmeyeceğim oyun özellikle açık dünya tarzı oyunları sevenler tarafından güzel bir seçim olacak.



Karanlık atmosfer derken tabi sadece oyunun koyu renkler kullanmasını kastetmiyoruz. Oyunda bir gemi kaptanını kontrol edip yeni maceralara yelken açıyoruz. Seçtiğimiz amaçlara göre oyun bizi belli bir çizgiye göre ilerlemeye zorlamıyor. Peki oyunun nesi bu kadar karanlık?

Çok Oyunculu Orta Çağ Yakın Dövüş Oyunu Mordhau Kickstarter Kampanyası

Son dönemlerin popüler oyun tarzlarından olan Orta Çağ temalı yakın dövüş oyunlarına bir yenisi daha eklendi. Oyunun yapımı için 80 bin dolar isteyen Mordhau çoktan istediği bedeli topladı ve toplanan fazla parayı oyuna yeni özellikler getirmek için kullanacak.


64 kişiye kadar desteklenen oyun modları arasında düellolar, kuşatmalar ve atlı dövüş gibi seçenekler var. Oynayışı konusunda beceriye dolayı öğrenmesi basit ancak ustalaşması zor bir sistem vaat eden Mordhau Unreal Engine 4 oyun motorunu kullanacak.

9 Mart 2017

King of Dragon Pass İnceleme

1999 yılında çıkan kendine özgü bir klan yönetim simülatörü olan King of Dragon Pass uzun yıllar geçmesine rağmen hala aktif olarak oynanan ve seveni olan bir oyun. Anglo-Saxon temalı bir kabileyi idare ettiğimiz bu oyunda seçimler yaparak kabilemizi hayatta tutmaya çalışıyoruz.


Oyun kendine özel fantastik unsurlar barındırmakta. Ördek insanlardan ejderhalara kadar bu fantastik ırk ve yaratıklarla çeşitli ilişkiler kurabilir, saldırabilir ya da onlar tarafından saldırılabilirsiniz. Glorantha dünyası son derece ilgi çekici ve mitolojik bir atmosferi var.

The Banner Saga 3 Kickstarter Kampanyasını Başarıyla Tamamladı

Sıra tabanlı taktiksel rol yapma oyunlarından The Banner Saga serinin 3. oyunu için gerçekleştirdiği Kickstarter kampanyasını yaklaşık 400 bin dolar ile tamamladı. Projesi için 200 bin dolar arayışla başlayan Stoic Studio aradığı rakamın iki katını buldu.


Projesi için 200 bin dolar arayışla başlayan Stoic Studio aradığı rakamın iki katını buldu. Kazanılan bu fazladan parayı ise,


Oyun Modları ve Modifikasyon Siteleri Hakkında

Oyun oynarken aynı zamanda çeşitli modlar ve kullanıcı modülleri ile ilgilenen var mı? Özellikle son dönemlerde Skyrim ve Fallout serisi gibi Bethesda Softworks oyunları ile adını duyuran mod dünyası aslında uzun dönemdir birçok oyun için aktif.


Peki resmi içerikler dururken neden mod kullanalım? En önemli özelliklerden birisi oyunu kendimize göre ayarlamaktır. Örneğin bazen oyunların biraz daha karanlık ve ürkütücü olmasını isteriz ya da bir strateji oyununda Avrupa'daki yasalardan dolayı Gamalı Haç, Nazi içerikleri yasaklıdır ve biz oyunumuzun tarihi gerçekliğe sahip olmasını isteriz. Kimi zaman eskimiş oyunları grafiksel olarak ileriye taşımak ya da bir oyunun hoşumuza gitmeyen bir dizaynını değiştirmek içinde modlar ideal olabilir.

Huntdown Duyuru ve Fragman

Eğer Metal Slug serisi gibi oyunlarla büyümüş ve hala bu tarz run and gun oyunlardan hoşlanıyorsanız size güzel bir haberim var.


4 Mart 2017'de duyurulan Huntdown hoş bir Siberpunk teması ve farklı çeteleri ile güzel bir oyun olacağa benziyor. Retro aksiyon-platform tarzındaki bu oyun bol mini bosslara yani bölüm sonu canavarlarına ve tarz sahibi bir art stiline sahip. Oyun 2016 yılında kurulan küçük bir İsveç stüdyosu Easy Trigger Games tarafından geliştiriliyor.

Skyrim Special Edition Güncel Mod Rehberi 2017

Skyrim duyurulduğu günden beri konuşulan ve milyonlarca seveni olup popüler kültüre bile etki etmiş bir oyun. The Elder Scrolls serisi modifikasyona açık olmasıyla bilinen bir seridir. 2002 yılında piyasaya sürülen Morrowind bile bugün hala aktif bir mod yapım topluluğuna sahiptir. Durum böyleyken Skyrim kadar popüler bir oyunun binlerce moda sahip olması da kaçınılamazdı.


Skyrim 2011 yılında çıktı ve bugüne kadar 50 binin üzerinde modu bulunuyor. Yapımcı firma Bethesda Softworks hem oyunu güncellemek hem de modların konsollara da taşınmasını sağlamak için 2016 yılında Skyrim Special Edition'ı piyasaya sürdü.

8 Mart 2017

Middle-earth: Shadow of War Oyun İçi Video ve Nemesis Sistemi

Kısa bir süre önce duyurulan Middle-earth: Shadow Of War yeni bir haberle karşımızda. Hem oyun hakkında yeni bilgiler alıp hem de oynayışı görebileceğimiz bir video elen gelen haber daha çok ilk oyunda tanıştığımız Nemesis yani düşman sistemi üzerinde duruyor.


2014 yılında piyasaya sürülen Middle-earth: Shadow Of Mordor ilgi çekici mekanikleri ve oyun ilerledikçe güçlenen, başka klan liderlerini öldürüp mevki kazanan bir düşman sistemine sahipti. Serinin ikinci oyunu Shadow of War ise bu sistemi daha da geliştirmişe benziyor.

Exanima İlk Bakış

Bare Mettle Entertainment kendisini bize 2012 yılında açtıkları Sui Generis adlı Kickstarter projesi ile tanıttı. Bu projenin diğer benzer oyunlara göre farklılığı ise fizik motoru ve ilginç savaş sistemi idi. Masaya çarpıp üstündeki eşyaları devirebildiğiniz, silah ya da kalkanınızı savurduğunuz yöne göre darbeleri savuşturabildiğimiz bu proje aynı zamanda güzel ve gerçekçi grafikleri ile dikkat çekiyordu.


Ancak takımın çiğneyebileceklerinden fazlasını ısırdıklarını anlamasıyla beraber Sui Generis projesi biraz ertelenip oyunun motorunu ve yapabileceklerini göstermek amaçlı için Exanima adlı daha mütevazi bir yapım ortaya çıktı.Şu an Steam ve GoG üzerinden erken erişimde olan Exanima 0.6.5.3 numaralı sürümden yazılan bu ilk bakış oyun ile ilgilenenler ve merak edenlerin sorunlarını cevaplayacaktır diye umuyorum.

Fallout New Vegas Güncel Mod Rehberi 2017

Fallout New Vegas Obsidian Entertainment tarafından yapılan 2010 yılında çıkmış bir rol yapma oyunudur. Aldığı yüksek puanlar, olumlu eleştiriler ve koyu Fallout fanlarının bile beğenisini kazanmasıyla New Vegas, özellikle Fallout 4'ün beklenileni veremediği şu günlerde iyi bir rol yapma tecrübesi sunacaktır. Oyunun yaşını göstermeye başlamasıyla birkaç değişiklik yaparak hem atmosferi geliştirebilir hem de grafiklerini modern seviyelere getirebiliriz.


Ancak modları birbiri ile çakıştırmadan, uyum içinde yüklemek ve çalıştırmak ayrı bir dert. Aşağıda yaptığım liste size hem 2017 yılında hoş bir deneyim sunacak hem de basit bir modifikasyona giriş rehberi olarak yol gösterecektir.

7 Mart 2017

Black Moon Chronicles İnceleme

1999 yılında piyasaya sürülen Black Moon Chronicles karanlık bir Avrupa Orta Çağı, büyü ve diğer fantastik elementler içeren ünlü Fransız çizgi roman serisini baz almaktadır. Oyunun arkasında böyle zengin bir evren olması hem hikaye, hem karakterler ve hem de çizimler açısından büyük bir zenginlik katıyor.


Zamanında değeri bilinmemiş oyunlara güzel bir örnek olan Black Moon Chronicles bu türe meraklı oyuncular için hala zevkle oynanacak seviyede.

Might and Magic VII: For Blood and Honor İnceleme

Hem daha önce oynama şansı bulamamış okuyuculara tanıtmak hem de biraz nostalji yapmak için neredeyse 20 yıllık bir oyunla karşınızdayım.

Might and Magic VII 1999 yılında piyasaya sürülen 4 kişilik bir maceraperest grubu kurup kontrol ettiğimiz içerik yönünden zengin bir rol yapma oyunu.


Çıktığı dönemde yüksek bir popülerliğe sahip olan oyun hem serinin fanı oyuncular hem de oyun eleştirmenleri tarafından hoş karşılanmıştı.

Mad Max İnceleme

Eğer Mad Max serisinin filmlerini izlediyseniz ya da evreni ile daha önceden ilgilenmişseniz başından sonuna kadar aksiyon dolu olduğunu bilirsiniz. Oyunu içinse aynı şeyi söylemek yerinde olur.


Oyunculara serbest bir dünya sunan Mad Max dolu dolu bir içerik ve kesintisiz bir aksiyona sahip. Özellikle çöl atmosferini ve manzaralarını seviyorsanız sırf o çılgınlıklarla dolu yollarda araç sürmek bile keyifli diyebilirim.

Warhammer 40,000: Eternal Crusade İnceleme

Warhammer evreni birkaç istisna dışında bilgisayar oyunları konusunda şanssızdır. Bunun en önemli nedeni telif hakkına sahip firma Games Workshop'un bu evrenin kullanım hakkını oyun yapımcılarına kiralarken ince eleyip sık dokumaması.

Peki Eternal Crusade bu konuda bir istisna mı? Maalesef üzülerek söylüyorum ki hayır.


Oyunu proje aşamasından takip eden biri olarak anlatabileceklerim, ilk planlanan proje Planetside gibi serbest dünyaya sahip olunmasıydı. Yapımcı firma bunun altından kalkamayınca klasik bir multiplayer, yani çoklu oyunculu, ana menüde karakterinizin silah ve görünüşünü değiştirebileceğiniz 3. şahıs kameralı bir aksiyon oyuna çevirildi. Zaten proje için bu aşamadan uyarı çanları çalmaya başlamıştı.

Wasteland 2 İnceleme

Fallout serisinin atası sayılan Wasteland'i hatırlayan var mı? İlk oyun 1988 yılında çıktığı için sanıyorum bu incelemeyi okuyacak olan birçok kişi oynama fırsatı bulamamıştır. Dolayısıyla Wasteland 2 hakkında konuşurken bir devam oyunundan ziyade kendi başına bir oyunmuş gibi incelesek sanırım büyük bir yanlış yapmayız.


6 Mart 2017

The Age of Decadence İnceleme

Zorluğu ile ünlenen ilginç bir senaryo ve evrene sahip The Age of Decadence daha önce oynadığımız rol yapma oyunlarının hiçbirine benzemiyor. Oyunun yapımcıları ise bunun farkında ve oyun ile ilgilenenleri başından uyarıyorlar. Decadence rol yapma oyunları hakkında yapılmış deneysel bir çalışma ve herkese hitap etmiyor.


Peki nedir bu fark? Öncelikle oyunumuz ilginç bir evrene sahip klasik fantastik orta çağ yerine biraz teknoloji, biraz Roma uygarlığı, biraz da kıyamet sonrasını harmanlayıp, politika, sefalet ve acımasızlıkla birleştirdiği bir dünya.

5 Mart 2017

Pillars of Eternity İnceleme

Kickstartlerla başlayan İzometrik rol yapma oyunlarının dönüşü kampanyasının en büyük bayraktarlarından olan büyük umutlarla daha proje aşamasından beklediğimiz Pillars of Eternity beklediğimize değdi mi?


UnderRail İnceleme

Özellikle koyu Fallout taraftarları tarafından desteklenen UnderRail, "Post Apocalyptic" yani kıyamet sonrası evrenleri sevenlerin ilgisi çekecektir. Biraz Siberpunk biraz kıyamet sonrası dünya ile harmanlanmış bu oyun sıra tabanlı savaş sistemi ile genellikle Fallout 1 ve Fallout 2 fanlarına hitap ediyor. Ekran görüntülerinden bile aradaki benzerliği görmemiz mümkün.

Ancak her ne kadar Fallout serisi ile benzerlikleri olsa da UnderRail için bir Fallout klonu dememiz doğru olmaz. Oyun genellikle metro ağları ve istasyonlarında geçiyor, oyunda birçok politize olmuş ve birbirini hakimiyeti altına almak isteyen grup var. Aslında bu açıdan biraz Metro 2033 havası almamızda mümkün.


4 Mart 2017

Shadow Tactics: Blades of the Shogun İnceleme

Commandos serisini sanıyorum bilmeyen yoktur. Aynı mantıkta devam eden gerçek zamanlı taktik oyunları Desperados ve Robin Hood: Legend of Sherwood severek oynadığım oyunlardandı. Shadow Tactics ise yine aynı ekolden bir oyun.

Oyunun art stili ekran görüntülerinden gördüğünüz gibi son derece güzel. Özellikle feodal Japonya, ninja ve samuraylar ilginizi çekiyorsa Shadow Tactics türe ilginiz olmasa bile eğlenebileceğiniz bir yapım diyebilirim.


Battle Brothers İnceleme

Battle Brothers özellikle sıra tabanlı oyunları seven hem rol yapma hem de strateji fanlarına hitap eden bir oyun. Sanıyorum bu oyunu en basit anlamda sıra tabanlı fantastik Mount & Blade olarak tanımlamak yanlış olmaz.

Bir paralı asker grubu kontrol ettiğimiz bu oyunda belli bir çizgi izlemek zorunda değiliz. İster aldığımız görevleri yerine getirmeye çalışıp kontratı tamamlayınca alacağımız ödüllerin peşinden koşabiliriz, ister hiçbir göreve bağlı kalmadan haritada dolanıp "sandbox" bir biçimde yani yönlendirmelere bağlı olmadan başka gruplar, yaratıkları avlayıp kazandığımız ganimetler ile grubumuzu güçlendirebiliriz.


Torment: Tides of Numenera İnceleme

Planescape: Torment oyununun devamı niteliğinde olan Torment yine bize son derece ilginç bir dünya sunuyor. Devamı niteliğinde kabul edilse de bu oyundan zevk almak ya da oyunu, dünyasını anlamak için 1999 yapımı Planescape: Torment adlı oyunu oynamanıza gerek yok.

Arada çeşitli referanslar ya da benzerlikler olsa da, büyük bir önem taşımıyorlar.



Teknoloji ve büyünün iç içe geçtiği bu dünyada bol bol okumanız gerekecek. Diğer rol yapma oyunları (rpg) gibi Torment savaşmaya dönük bir sistem sunmuyor. Savaşmaya yönelmiş ya da sorunları konuşarak çözen bir karakter yapmak sizin elinizde. Ancak gerek sizden istekte bulunanlar gerek size oyunun hikayesini anlatanlar tarafından uzun diyaloglar ve yazılarla karşılaşacaksınız. Dolayısıyla Torment bir macera oyunundan çok interaktif bir kitap gibi ele alınırsa daha çok zevk verecektir. Oyun oynarken bol okuma yapmadan aksiyona geçmek isteyen arkadaşlar ise sanıyorum bu oyunu kendileri için ideal bulmayacaktır.