17 Nisan 2017

Planescape: Torment: Enhanced Edition İnceleme

Çoğu rol yapma oyunu fanı tarafından ayrı bir yere sahip olan Planescape: Torment bu sefer modern sistemler için güncellenmiş bir şekilde bizlerle buluşuyor. GoG üzerinden satın alıp geniş ekran gibi bir iki basit mod eklemesi ile hala oynanabilir seviyede olsa da Beamdog tarafından getirilen bu revize edilmiş sürüm modlarla uğraşmak istemeyenleri sevindirecektir.


Peki ya daha önce hiç oynamamış olanlar? Özellikle genç oyuncular ve mod konusunda fazla bilgisi olmayanlar için hoş bir fırsat olacağını düşünüyorum çünkü hala o atmosferi ve o kaliteyi şu yılda çıkan diğer oyunlarda bile bulmak zor.

Peki nedir bu Planescape: Torment'ı bu kadar özel yapan? Neden yıllardır kimse öve öve bitiremiyor. Öncelikle oyunumuz kendine özel bir evrene sahip. Burada yaşayacağınız atmosfer uzun yıllar geçse bile sizi etkisinde bırakacaktır. Aynı zamanda diyaloglar, yaptığınız seçimler, karşılaştığınız karakterler hepsi ayrı özenilmiş ve emekle tasarlanmış.

"Bir insanın doğasını ne değiştirebilir?" adlı soruya yanıt aradığımız oyunun içeriği 1999 yılında çıkan orijinal oyun ile aynı dolayısıyla burada oyunun konusu, oynanışına odaklı gibi bir inceleme yapmak yerine Enhanced Edition'ın ne kadar kaliteli bir "remake" olup olmadığı hakkında konuşmayı tercih ettim.


Beamdog tarafından revize edilen bu sürümde Chris Avellone tarafından onaylanmış çeşitli düzeltmeler bulunuyor, bazı hatalar giderilmiş ve oyun yüksek çözünürlüklü monitörlere uygun bir hale getirilmiş bulunuyor. Peki modların yapamadığı bir şey sunuluyor mu? Açıkçası hayır.

Eğer oyunun eski sürümlerine sahipseniz Beamdog tarafından geliştirilen bu yeni versiyonu almanıza gerek var mı? Gerek yok ancak eğer maddi anlamda bir sıkıntı yaşamıyorsanız neden olmasın. Beamdog daha önceki Baldur's Gate ve Icewind Dale gibi Enhanced Edition sürümlerinde çok muhteşem işler çıkaramamış olsa da yine özellikle indirimde satın alındığı zaman fena olmayan işler çıkartmıştı. Eğer ilk defa bu oyunu almayı düşünüyorsanız Enhanced Edition versiyonu en rasyonel seçim olacaktır.

Eğer ben ilk çıktığı zamana yakın bir performans ve görünüş istiyorum diyorsanız bu yenilikleri kapatma şansına sahip olduğunuzu belirtmek isterim. Böylece klasik versiyonun fanı olan Enhanced Edition oyuncuları zorla istemedikleri yenilik ve geliştirmelere maruz kalmak zorunda olmuyor.


Serinin ruhani devam oyunu diyebileceğimiz Torment: Tides of Numenera incelememiz ile ilgilenenler kısa bir süre önce incelediğimiz oyun hakkında görüşlerimizi alabilir. Aralarında doğrusal bir bağ olmasa da yine her iki oyun da türü sevenlere tavsiye edebileceğim yapımlardır.

Peki şu zamana kadar oynamayanlar için 2017 yılında başlanır mı? Açıkçası Planescape ne kadar zaman geçerse geçsin kalitesini klasik bir kitap ya da film gibi koruyacaktır. Elden geçirilmiş grafikleri sadece başlangıç için bir başka bahane olabilir.

Zaten daha önce oynamış oyunculara ayrıca tavsiye etmem gerektiğini düşünmüyorum. Rol yapma oyunları denilince özellikle senaryo ve diyaloglardan bahsettiğimiz zaman aklımıza gelen ilk isimlerden biridir Planescape.

Kısacası Planescape: Torment: Enhanced Edition muhteşem olmasa da güzelce revize edilmiş sürüm olmuş diyebilirim. Verdiğim puan ise oyunun içeriğine değil,  Enhanced Edition versiyonunun getirdiği iyileştirmelere verdiğim puan.

Güvenle alıp oynayabileceğiniz ve zevkle vakit geçirebileceğiniz bir yapım. Hele bir ya da iki ay yamaların gelmesini bekleyip ufak tefek hataların giderilmesi ile paranızı hele daha önce oynamamışsanız, hak edecek bir sürüm olmuş.


7.5/10