9 Mart 2017

King of Dragon Pass İnceleme

1999 yılında çıkan kendine özgü bir klan yönetim simülatörü olan King of Dragon Pass uzun yıllar geçmesine rağmen hala aktif olarak oynanan ve seveni olan bir oyun. Anglo-Saxon temalı bir kabileyi idare ettiğimiz bu oyunda seçimler yaparak kabilemizi hayatta tutmaya çalışıyoruz.


Oyun kendine özel fantastik unsurlar barındırmakta. Ördek insanlardan ejderhalara kadar bu fantastik ırk ve yaratıklarla çeşitli ilişkiler kurabilir, saldırabilir ya da onlar tarafından saldırılabilirsiniz. Glorantha dünyası son derece ilgi çekici ve mitolojik bir atmosferi var.

King of Dragon Pass çok karmaşık değil, çoğu yaptığınız seçim için doğru ya da yanlış demek doğru olmaz, hepsinin kendine göre avantajları ve dezavantajları oluyor. Ancak oyunu tam anlamıyla öğrenene kadar yaratacağınız ilk birkaç kabile muhtemelen optimal olmayacak ve yeniden başlamanız gerekecek. Çünkü oyun yeni oyuncular için hangi seçeneğin neden seçilemediğini, seçeneklerin detaylarını çok iyi açıklamıyor. Dolayısıyla siz en azından birkaç kere oynayıp oyunu öğrenene kadar hangi olaylara neyin sebep olduğu hakkında kafanız karışabilir. Deneme, yanılma bir sonraki oyunda daha ileriye gitme öğrenmek için tek yol.


Oyunun sanat stili müzikleri hoş ve temaya uyuyor ancak aradan geçen zaman ikisininde yaşını gösteriyor. Eğer ekran görüntüleri hoşunuza gittiyse ve müziklerin yaşını göstermesine aldırmazsanız King Of Dragon Pass keyifli zaman geçireceğiniz bir oyun olabilir.

Oynayabileceğimiz iki farklı versiyon arasından, klasik versiyonu GoG üzerinde bulunmakta, modern versiyonu ise tabletler için tasarlanıp oradan bilgisayara port edilmiş, bazı yeni güncellemelere, yeni çizimlere sahip olduğu gibi bazı özellikleri de kırpılmış bulunmakta. Bu versiyonu ise Steam üzerinden edinebilirsiniz, aralarında çok büyük farklar olmadığı için herhangi bir versiyonu özellikle tavsiye etmeyeceğim.


Oyunda komşularınız, kabile şefleri gibi bazı değişkenler her yeni oyuna başladığınızda rastgele bir şekilde belirlendiği için oyunun oynanabilirliği son derece yüksek. Her yeni oyuna başladığınızda bir öncekinden farklı bir deneyim sizi bekliyor olacak. Farklı tapınacak tanrılar ve farklı konsey üyeleri farklı oynayışlar sunuyor.

Oynarken sadece toplayabildiğim kadar asker toplayayım komşu köyleri yağmalayıp yıkayım tarzı bir yaklaşım pek ideal olmuyor. Başarıya ulaşmak için aynı zamanda diploması ve ticaret gibi seçenekleride kullanmamız lazım.


Tahmin edebileceğiniz gibi en kötü ihtimalle orta seviye bir İnglizce istiyor ve okumayı sevmiyorsanız bu oyundan zevk almanız zor. Oyun çizimler, yazılar üzerinden döndüğü için bolca okumanız gereken rapor ve olaylar olacaktır.

Eğer eski oyunlara karşı sevginiz varsa King of Dragon Pass güzel bir seçim olacaktır. Ancak daha önce oynamadıysanız ve oyunun size her şeyi açıklamadığını göz önüne alıp sabırlı olmak, birkaç kere öğrenmek için deneme yanılma şeklinde oynamak istemiyorsanız bu oyunun sizi germesi kuvvetle muhtemel. Dolayısıyla herkese göre bir oyun olduğunu söylemem. Ancak King of Dragon Pass ona bir şans verdiğiniz takdirde sizi ilginç evreni ile hoş bir yolculuğa çıkaracaktır.


8/10