7 Mart 2017

Black Moon Chronicles İnceleme

1999 yılında piyasaya sürülen Black Moon Chronicles karanlık bir Avrupa Orta Çağı, büyü ve diğer fantastik elementler içeren ünlü Fransız çizgi roman serisini baz almaktadır. Oyunun arkasında böyle zengin bir evren olması hem hikaye, hem karakterler ve hem de çizimler açısından büyük bir zenginlik katıyor.


Zamanında değeri bilinmemiş oyunlara güzel bir örnek olan Black Moon Chronicles bu türe meraklı oyuncular için hala zevkle oynanacak seviyede.

Ekran görüntülerinden belli olduğu üzere grafikler ve kaplamalar son derece güzel. Çıktığı yıllarda çağının ötesinde kabul edilen görselliği neredeyse 20 yıl sonra bile hala göze hoş geliyor. Oyunun art stili, çizimleri diğer alanlar ile uyumlu ve iyi yapılmış.

Wismerhill adında yarı-kara elf bir karakteri kontrol ettiğimiz gerçek zamanlı strateji oyununda 4 tane ana grup bulunuyor. Hepsinin ayrı birlikleri, ayrı görevleri ve ayrı bir kalesi bulunmakta. Birbirlerinden oldukça farklı olan bu gruplar değişik zorluklarda oynayışlar sunuyor.


Renkli karakterimiz Wismerhill'in maceralarına aynı çizgi roman serisinde olduğu gibi bir o kadar renkli arkadaşları katılıyor. Ghorghor Bey adında bir yarı-ogre, Murata adında bir samuray ve Wismerhill'in şeytan aşığı Hellaynnea gibi.

Wismerhill ve diğer kahramanlar oyunda gayet güçlü ve doğru kullanılmaları büyük bir fark yaratıyor. Her grubun kendine özel kahramanları/komutanları var.

Oyunun müzikleri ise harika denebilir. Oyunun havasına çok güzel bir biçimde uyum sağlayan bu parçalara küçük bir örnek olarak Paladin Lux Perpetua, "Şövalye Sonsuz Işık" adlı şarkı verilebilir. Müzik kalitesi olarak Warhammer 40,000: Chaos Gate ile yarışabilecek seviyede diye düşünüyorum.


Peki bu kadar övdüm, madem o kadar güzeldi neden hiç popüler olmadı, çoğu kişi adını bile duymadı? Evet oyunun güzel yönleri kadar eksik yönleri de var. Bunlardan birincisi oyunun yapay zekası. Düşmanlar ve sizin kontrol ettiğiniz askerleriniz bazen son derece ilginç davranışlar sergileyebiliyorlar ve bir strateji oyununda bu hiç hoş olmuyor.

İkincisi yapay zekanın yol bulma sorunu. Bir yere tıkladığınız zaman ya da bir komut verdiğiniz zaman kimin ne yapabileceğini gerçekten bilemiyorsunuz. Oyun her ne kadar kalabalık epik savaşları desteklese de bu tip sorunlar savaş alanındaki asker sayısıyla beraber çoğalıyor.


Sonuç olarak Black Moon Chronicles benim için özel bir yere sahip gerek görüntüleri, gerek müzikleri ve zengin evreni ile gerçekten kendine has bir oyun. Teknik sorunlar bu oyunun hak ettiği yere gelmesine engel olsa da oyunu bol dikenli bir güle benzetebiliriz. Eğer dikenlere aldırmazsanız gerçekten güzel bir gül sizi bekliyor olacaktır.


8.5/10