15 Mart 2017

Mass Effect: Andromeda İlk Bakış

Serinin heyecanla beklenen son oyunu geliyor. Her ne kadar gerek rol yapma özelliklerinin kısılıp aksiyona kayması, kötü dizayn seçenekleri, serinin son oyununun özenilmemiş kötü sonlara sahip olması gibi eleştiriler alsa da Mass Effect serisi hala büyük bir rol yapma topluluğunun dört gözle beklediği bir oyun.


Peki son oyun Andromeda nasıl olmuş? Önceki oyunlarda alınan eleştiriler çözülmüş mü? Gelin beraber bakalım.

Öncelikle oyuna girip 15 dakika geçirdikten sonra karakterimiz "seçilmiş kişi" ilan ediliyor ve herkes ağzımızın içine bakıyor. Bir Bioware klasiği olan bu oyun tabi atmosferi hoş bir şekilde etkilemiyor ancak rol yapma oyunları ilerledikçe güzelleşir diyip bu sahneye çok takılmıyoruz.

En azından yan görevler iyidir, Bioware yıllardır bu oyunu geliştiriyor değil mi? Maalesef hayır yan görevler birbirinden klişe ve herhangi bir Kore yapımı devasa çok oyunculu oyunda bulabileceğiniz tarzdan. "Hey seçilmiş kişi bana yardım et, şu sorunumu çöz seni dinlerler" diye dolanan karakterlerin getir götür işlerini yapıyor, yıllardır bu tarz oyunlarda olan görevleri bir kere daha yapıyoruz.

E en kötü ihtimalle hikayeler, diyaloglar iyidir, Bioware her zaman zengin kişilikli karakterler yazdı. Yine cevabım olumsuz. Karakterler son derece klişe. Sert mizaçlı asker olmazsa olmazlarımızdan. Bunun yanında bir gençlik dizisinden fırlamışçasına alakasız ve sanki bilinmeyen bir galaksiyi keşfetmekten ziyade uzayda sitcom çeviriyormuşçasına hazırlanmış diyaloglar, komiklikler ve şakalar.



Aynı zamanda belirtmemiz gereken bir başka konu Bioware sosyal adalet ve feminizm hareketlerinin öncülerinden olduğu için genelde kadın karakterlerimiz şişman ve güzel değil. Modeller tutularak hazırlanan karakterlerin tasarlandıkları modeller ile alakası yok. Erkekler daha göze hoş gelen modeller içerse de kadınlar bilerek çirkin tasarlanmış diyebilirim. Eğlenmek, kafa dağıtmak için oynadığımız bilgisayar oyunlarının siyasete alet olmaları hoş olmamış.

E yapacak bir şey yok en azından yapay zekayı geliştirmişler mi? Tabi ki hayır. Oyunda sizi takip eden yol arkadaşlarınız bir yere sıkışma, merdiven dururken çatılardan atlayıp zıplama gibi konularda son derece başarılı ama onları bu şekilde görmek sizin kalbinizi sıkıştırabilir.

Peki Sezar'ın hakkı Sezar'a hiç mi oyunda güzel bir şey yok? Oyunda savaş sistemi diğer oyunlara göre biraz daha geliştirilmiş ve sizi tatmin edecek denilebilir. Vuruş hissi ve özel yeteneklerimiz iyi tasarlanmış.


Sonuç olarak Mass Effect: Andromeda kaçın kendinizi kurtarın diyebileceğim bir oyun gibi duruyor. Şu aşamada sınırlı rol yapma seçeneği seven aksiyon fanlarına hitap edebilecek bir oyun olmuş. Eğer ilgileniyorsanız en iyi yapılacak şey, çıkış tarihini bekleyip hem yazar hem de oyuncu incelemelerini gözlemlemek olacaktır.

Mass Effect: Andromeda 21 Mart'ta piyasalarla buluşacak.