17 Mart 2017

Syrian Warfare İnceleme

Suriye iç savaşını konu alan taktiksel bir strateji oyunu kulağa nasıl geliyor? Rus ekip Cats Who Play tarafından geliştirilen Syrian Warfare daha önce oynadığımız oyunlardan biraz daha farklı tasarlanmış.


Oyun oldukça taktiksel ve gerçekçi bir atmosfer vaat ediyor. Ancak yanlı bakış açısı, sorunlu oyun motoru, yetersiz beceri/kaynak ve hayatımda gördüğüm en kötü yazarlara sahip takım malesef bu potensiyeli değerlendiremiyor.

Öncelikle yanlı bakış açısı derken ne demek istediğimi açıklasam sanırım iyi olur. Oyunda Suriye Hükümeti yani Esad'a bağlı rejim güçlerini kontrol ediyoruz. Genelde savaştığımız düşman tarafını ise El Nusra Cephesi oluşturuyor. Buraya kadar bir sıkıntı yok. Sorunlu bölge bunun bize nasıl aktarıldığı.

Nusra Cephesine katılan hain Suriyeli komutan tarafından arada irtibata geçildiğimiz oyunda diyaloglar şöyle oluyor.

Hain Nusret Komutanı, dış mihraklar bize çok silah verdi kazanamazsınız. Şu askerlerin komutasını al ve Suriye Devletine ihanet et.

Suriyeli Komutan, kes köpek, buradaki sivillere asla zarar veremeyeceksiniz. Ben senin gibi satılık değilim.


Şirketteki herhangi birinin 10 yaşındaki yeğeni tarafından yazılmış gibi duran bu diyaloglar tabi pek hoş durmuyor. Açıkçası oynarken oyunun bir araç olarak kullanıldığını hissediyorsunuz. Biraz daha gerçekçi diyaloglar ile belki bu sorun çözülebilirdi.

Oyun hoş bir taktiksel oynayış sunuyor. Haritalar bol etkileşime açık. Binaları ele geçirip savunma pozisyonları olarak kullanabiliyoruz. Araçları ele geçirebiliyor, patlatabiliyor ve tamir edebiliyoruz. Araçların benzini azalıyor ve takviye edebiliyorsunuz. Askerlerinizin mermisi bitiyor, çeşitli silahlar çeşitli mermiler kullanıyor.

Ancak üzerine ağır makineli tüfek takılmış bir Toyota Hilux ilginç bir şekilde bir grup asker tarafından taranarak patlatılabiliyor. Ya da 2 adet keskin nişancıyı bir binaya koyup yaklaşık 50 tane teroristin amaçsızca üzerinize parça parça gelmesini ve sizinkilerin yara almadan hespini öldürmesini izleyebiliyorsunuz. Bu gibi şeyler tabi pek taktiksel ya da gerçekçi hissettirmiyor.


Grafikler, efektler çağının gerisinde kalsa da gözü pek rahatsız etmiyor, ama seslendirmeler, müzikler ise kalite olarak yetersiz ve kendini tekrar ediyor. Bununla beraber oyunun son derece iyi optimize edilmiş olduğunu ve hatasız bir şekilde çalıştığını maalesef söyleyemeyeceğim.

Biraz daha özenilse, birkaç ay daha geliştirilse ve daha iyi yazarlara sahip olsa gerçekten bambaşka bir oyun olabilirmiş. Ancak şu aşamada Syrian Warfare herkese hitap eden bir oyun değil. Türün ağır fanlarına bile hitap eden oyun değil. İlginç bir konusu ve oynayışı olan bu oyunu ancak oynayacak daha iyi bir alternatifi olmayan arkadaşlara tavsiye edebilirim.


5.5/10