6 Ağustos 2017

Dead State: Reanimated İnceleme

Strateji ve rol yapma oyunu karışımı diyebileceğimiz Dead State, ufak çaplı bir geliştirici olan DoubleBear Productions tarafından çok yüksek bir bütçeye sahip olmadan geliştirilen bir oyun. Buna rağmen barındırdığı içeriği ve sunduğu çeşitlilik ile özellikle hayatta kalma, zombilere karşı savaşma hevesinde olanları fazlasıyla tatmin edecek bir oyun olmuş.


Tabi bu yazdıklarımı okuyunca asla unutamayacağınız bir başyapıt veya türünün öncüsü bir oyun aklınızda canlanmasın ancak Dead State ona ayıracağınız parayı ve zamanı sonuna kadar hak edebilecek bir oyun.

Öncelikle her ne kadar oyun yapımcıları daha önce başka projelerde çalışmış olsalar da Dead State kendi kurdukları stüdyo tarafından ortaya çıkardıkları ilk yapımları. Böylece hafif bir amatörlük bir ufak çaplı indie stüdyo havası sezinlemek mümkün. Bu oyundan beklentinize göre olumlu ya da olumsuz bir detay olabilir.

Grafikler, seslendirmeler, efektler pek nefesinizi kesmiyor ancak özellikle göze batacak kadar kötü bulmuyorum. Animasyonlar biraz kalas gibi olsa da çeşitli yamalar ile cilalanmış sürümü "Reanimated" ile çok daha akıcı hale getirilmiş diyebilirim. Arada ufak tefek hatalar, buglar var ancak bunların çok büyük bir sorun yaratacağını sanmıyorum.


Kendimizi bir zombi krizinin ortasında bulduğumuz bu oyunda bir şekilde büyükçe bir lise binasını evimiz olarak kullanıyor ve duvarlardan kulelere çeşitli eklentiler ile bu üssümüzü geliştiriyor ve daha savunulabilir bir hale getiriyoruz. Hafif bir strateji özelliği katan bu seçenekler oyuna hoş bir uyum sağlamış. İzlediğimiz dizilerden ve filmlerden sonra kendi yönetimimiz altında olan büyükçe bir bina atmosfere olumlu bir hava katmış.

Tabi bu duvar ya da laboratuvar gibi yerleri inşa etmek için çeşitli araç gereçlere ihtiyacımız var. Bunları toplamak için oyun boyunca karşılaştığımız insanları ekibimize katıp gerek onlara temizlik, onarım gibi görevler verebilir gerekse erzak yağmasına çıktığımızda bizi korumaları için yanımıza alabiliriz.


Polis merkezlerinden eczanelere çeşitli irili ufaklı mekanları araştırıp zırh, silah, hammadde ve ilaç bulabileceğimiz bu oyunda hem kendi karakterimizi hem de yanımızdaki karakterleri çeşitli beceriler ile geliştirebiliyoruz. Hafif bir rol yapma seçeneği sunmasına rağmen bu konu biraz basitçe işlenmiş denebilir.

Maceralarımız boyunca hem çeşitli zombilerle hem de kötü niyetli normal insanlarla savaşıyoruz, kimileri üstümüze atlayıp karakterimizi yere düşürmeye, ısırmaya çalışırken kimileri tabanca ya da tüfek gibi menzilli saldırıları kullanıyor. Oyunda birçok silah ve zırh seçeneği olmasına rağmen (örneğin bir polis merkezini ziyaret edip çevik kuvvet zırhları bulabilirsiniz) sıra tabanlı savaşlar biraz basit kalıyor, fazla uygulayabileceğiniz taktik yok. Bir süre sonra hep aynı hissi verse bile oyunun savaş sistemi için çok kötü diyemem.


Oyunda tanıştığınız grubunuza dahil ettiğiniz ya da etmediğiniz birçok karakter ile etkileşiminiz bulunuyor. Onlara yardım edebiliyor, moral olarak yardımcı olup daha iyi hissetmelerine ve takıma daha fazla katkıda bulunmalarına yardımcı olabiliyorsunuz. Ancak yine beklentilerinizi fazla yükseltmemeniz lazım çünkü seçeneklerimiz ve ilişkilerimiz biraz sınırlı.

Sonuç olarak Dead State aslında birçok şeyi bünyesinde barındıran bir oyun. Ancak sunduğu tüm bu özellikleri malesef mükemmel bir şekilde yapamıyor. Belki biraz daha yüksek bir bütçeye sahip olsa, biraz daha fazla oyun üzerinde çalışan elemenları olsa ortaya bambaşka bir oyun çıkabilirdi. Ancak şu aşamada herkese tavsiye edebileceğim bir yapım.değil.

Dolayısıyla Dead State: Reanimated ancak zombi kurgusundan çok hoşlanan ya da bu tarz sıra tabanlı oyunları seven, bir iki eksikliğe göz yumacak vakti olan arkadaşlara tavsiye edebileceğim bir oyun.


7/10