4 Mart 2017

Battle Brothers İnceleme

Battle Brothers özellikle sıra tabanlı oyunları seven hem rol yapma hem de strateji fanlarına hitap eden bir oyun. Sanıyorum bu oyunu en basit anlamda sıra tabanlı fantastik Mount & Blade olarak tanımlamak yanlış olmaz.

Bir paralı asker grubu kontrol ettiğimiz bu oyunda belli bir çizgi izlemek zorunda değiliz. İster aldığımız görevleri yerine getirmeye çalışıp kontratı tamamlayınca alacağımız ödüllerin peşinden koşabiliriz, ister hiçbir göreve bağlı kalmadan haritada dolanıp "sandbox" bir biçimde yani yönlendirmelere bağlı olmadan başka gruplar, yaratıkları avlayıp kazandığımız ganimetler ile grubumuzu güçlendirebiliriz.



Her ne kadar görüntülerden son derece basit bir oyun izlenimi verse de özellikle zor seviyelerde oynayınca taktiksel ve eğlenceli savaşlar sizi terletebiliyor. Hele grubunuzdaki gözünüz gibi baktığınız gezgin şövalye gibi tecrübeli karakterleri kaybettiğinizde evlat acısı gibi bir his verebiliyor.

Karakterlerin hepsinin kendine özel bir geçmişi var. Örneğin maceraperest bir soylu yakın dövüşte tecrübeli oluyor ya da eski bir oduncu diğer karakterlere göre daha fazla cana sahip olabiliyor. Aynı zamanda askerleriniz zamanla değişik özelliklerde kazanabiliyorlar, örneğin ölümden korkmayan bir karakterin morali bozulmuyor ve savaşmaya devam ediyor. Ya da gözünü kan bürümüş bir savaşçınızın tüm öldürdükleri "fatality" yani korkunç bir şekilde olacaktır. Bu gibi şeyler her karakterinize ayrı bir hava katıyor ve atmosfere güzel bir etki ediyor


Oyun karanlık bir ortaçağ atmosferine sahip. Çok aşırıya kaçmadan fantastik dokunuşları da var, düşmanlarınız arasında orklar, goblinler ve vampirler olması gibi. Ancak cüceler, elfler gibi ırklar yok ve kendi karakterlerinizi insanlar arasından seçiyorsunuz. Bununla beraber "unique" yani özel zırh ve silahlar bulmanız mümkün.

Aynı zamanda farklı düşmanlarla savaşırken farklı taktikler geliştirmeniz gerekebiliyor. Bazı düşmanlar arkadaşlarının öldüğünü görüp morali bozulup kaçarken, yaşayan ölülerin moral gibi bir derdi yok. Bazı düşmanlar için ok mızrak gibi delici silahlar etkili olurken bazen çekiç ya da topuz gibi ezici silahları kullanmak gerekebiliyor.

Ekran görüntülerinden görebileceğiniz üzere grafikler gayet hoş. Aynı zamanda bu tarz bir grafik seçmeleri oyunun geç yaşlanmasına yıllar sonra bile oynamak istediğimizde grafiklerin bizi rahatsız etmeyeceği için benim gözümde olumlu bir nokta. Kullanıcı arayüzü oldukça basit, hiçbir şekilde kafanızın karışmayacağı ve mümkün olduğunca sade tasarlanmış bir panele sahip.

Vuruş hissi ve ses efektleri gayet yerinde, başarılı bir vuruş yaptığınızda tatmin oluyorsunuz. Müzikler gayet güzel ve oyuna, oyunun temasına güzel bir şekilde uyum sağlıyor. Performans açısından tahmin edebileceğiniz gibi gayet akıcı.


Yapımcı firma "Overhype" tarafından bu oyunun gerçekten bir tutku olduğunu gözlemledim diyebilirim. Steam "Erken Erişim" programının en başından beri geliştiriciler 1-2 haftada bir güncellemeler yayınladılar, forumlarda sorun yaşayan oyuncularının problemleri ile ilgilendiler. Aynı zamanda oyunu en kısa sürede bitirmek yerine çoğu kez geriye dönüp tamamlanmış özellikler üzerinden çalışıp daha iyisini yapmak istediler. Örneğin Ork modellerini daha iyisini yapabileceklerini düşündükleri için baştan yaptılar. Oyunla ilgili çizimler, sanatlar yine tekrardan elden geçirilip daha güzel bir hale getirildi. Paralı asker grubunuz için seçebileceğiniz bayraklar varken geliştiriciler hepsini baştan yapıp daha detaylı seçenekler sundular. Bu gibi şeyler benim geliştirici firmaya olan güven ve sevgimi arttırdı.

Dolayısıyla eğer "Steam Erkin Erişim" programını en iyi kullanan oyunlar hangileri diye bir soru ile karşılaşırsam Battle Brothers listemin başında gelecek oyunlardan biridir.


Oyun keskin bir senaryoya bağlı değil ancak hem heyecan katıp hem de bir tür bitirme hissi sağlamak açısından üç adet oyun sonu krizlerinden birini seçebiliyorsunuz. Bunlar arasında yaşayan ölü istilası, ork istilası ya da soylu evler arasında savaş var. Dolayısıyla oyunu tekrar oynadığınızda farklı seçeneklere sahip olmak ve değişik bir oynayış seçeneğinizin olması güzel bir opsiyon.

Toparlarsak, Battle Brothers sıra tabanlı strateji seven herkese gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir oyun. Biraz strateji, biraz rol yapma, biraz gerçekçilik hepsinin tutkuyla harmanlandığı türünün en güzel örneklerinden.


9/10