4 Mart 2017

Shadow Tactics: Blades of the Shogun İnceleme

Commandos serisini sanıyorum bilmeyen yoktur. Aynı mantıkta devam eden gerçek zamanlı taktik oyunları Desperados ve Robin Hood: Legend of Sherwood severek oynadığım oyunlardandı. Shadow Tactics ise yine aynı ekolden bir oyun.

Oyunun art stili ekran görüntülerinden gördüğünüz gibi son derece güzel. Özellikle feodal Japonya, ninja ve samuraylar ilginizi çekiyorsa Shadow Tactics türe ilginiz olmasa bile eğlenebileceğiniz bir yapım diyebilirim.



Bana göre oyunun en büyük artılarından biri seslendirme, Japonca veya İngilizce seçenekleri arasından tabi ki Japoncayı seçiyoruz ve atmosfere büyük bir katkı sağlıyor. Oyunumuz Japonya'da Edo Döneminde geçiyor. Tokugawa Şogunluğu, Şogun yani askeri lider, hükmünde. Dolayısıyla oyunu oynamadan önce Edo Dönemi hakkında kısaca bir yazı okursanız çok daha zevk alacağınızı düşünüyorum ancak böyle bir şey tabi ki gerekli değil.


Oyunda 5 adet birbirinden farklı karakterimiz var. Klasik bir çatılardan çatılara atlayan ninja, iri bir samuray, oynarken tanışacağınız nice başka karakterler. Tabi ki hepsinin kendine özel yetenekleri ve cihazları var ve başarıya ulaşmak için birbirleriyle sinerjik hareket etmek zorundalar. Birinin zayıf kaldığı noktada öbür karakter güçlü kalıyor. Shadow Tactics çok kolay bir oyun değil. Hele bu türde başka oyun oynamamışsanız sisteme alışana kadar biraz zorlanacaksınız. Ancak oyunu ve mekanikleri anlamak oldukça kolay ve kısa bir süre sonra bu türü hiç oynamamış birinin bile alışacağından kuşkum yok. Bu türü severek oynayan oyuncular ise eski taktik oyunlarından alıştıkları zorluğu memnuniyetle karşılayacaklardır.

Başarıya ulaşmak için birçok yolunuz var. Kapıyı koruyan bir askeri geçmek için oyun size tek bir yol sunmuyor. Onu kurduğunuz tuzağa düşürebilirsiniz, kılıçla, tüfekle etkisiz hale getirebilir, sarhoş edebilir ya da dikkatini dağıtıp kimseyi öldürmeden gizlice arkasından dolanabilirsiniz.


Hem karakterler hem de haritalar emek verilmiş ve bolca detaylandırılmış. Bazı haritalar karlı ve yürürken izinizi belli etmemeniz gerekiyor ya da belli edip askerleri önceden hazırladığınız pusu ve tuzaklara çekmeniz gerekiyor. Bazı bölümlerde kılık değişmeniz bazı haritalarda ise kimseyi öldürmemeniz en iyi strateji olabilir. Askerler sizi fark ettiğinde alarm veriyorlar ve fazladan bir bölük askerle hiç kimsenin uğraşmak istediğini sanmıyorum.

Hikaye ilginizi çekecek düzeyde, sanıyorum bu oyuna ilgi duyanların çoğu hikayeden çok oynayış ve mekaniklerle ilgileniyor ancak güzel bir hikayenin olması, oyun geliştiricilerin bu konuya önem vermesi beni mutlu etti.


Oyun çok uzun sürmüyor, 13 uzun bölümden oluşuyor ancak farkı zorluk seçenekleri ve problemleri farklı şekilde farklı karakterlerle çözme opsiyonumuz tekrar oynanabilirliği arttırıyor. Shadow Tactics gerçek zamanlı taktik oyunları türüne güzel bir örnek. Türe büyük bir yenilik getirmiyor açıkçası 20 yıl önce yapılmış oyunlara kıyasla daha güzel grafiklerden öte pek bir sunduğu şey yok. Ancak bu türün pek popüler olmaması, uzun zamandır bu  tarz bir oyun çıkmaması kendisini hoş karşılamamız için başka bir neden.

Shadow Tactics gerçekten güzel ve kaliteli bir oyun, ayırdığınız zaman ve paraya değecektir. Hem bu türü severek oynayanlar hem de yeni başlamak isteyenler için güzel bir seçenek.


8/10