10 Mart 2017

Sunless Sea İnceleme

2015 yılında piyasaya sürülen Sunless Sea ilginç dünyası, karanlık atmosferi ve geniş seçenekleri ile birçok oyuncunun beğenisi topladı. Hem oyunun yapısı hem de içinde geçtiği evren ile küçük yaştaki bilgisayar oyuncularına tavsiye etmeyeceğim oyun özellikle açık dünya tarzı oyunları sevenler tarafından güzel bir seçim olacak.



Karanlık atmosfer derken tabi sadece oyunun koyu renkler kullanmasını kastetmiyoruz. Oyunda bir gemi kaptanını kontrol edip yeni maceralara yelken açıyoruz. Seçtiğimiz amaçlara göre oyun bizi belli bir çizgiye göre ilerlemeye zorlamıyor. Peki oyunun nesi bu kadar karanlık?

Unterzee yani üzerinde yelken açtığımız deniz son derece tehlikeli bir yer. Bu denizde aç kaldığımız zaman mürettebatımızı yiyip bir yamyam olabilir, korkudan aklımızı kaçırabilir ya ölümle biten bir sonla karşılaşabiliriz.

Ancak bu oyunda ölüm bir son değil. Oyunda farklı karakterlerle çeşitli ilişkiler kurabilir, bir sevgili edinebilir hatta bir çocuğunuz bile olabilir. Vasiyet yazıp öldüğünüzde mallarınızın bir kısmını ailenize bırakabilir, çocuğunuzun başladığınız maceraları bitirmesine olanak tanıyabilirsiniz.


Elle çizilmiş grafikler son derece güzel. Tarz sahibi portreler, farklı kültürler ve ırklar, fantastik öğeler hepsi birbiri ile güzel bir şekilde harmanlanmış. Oyunun müzikleri ise kaliteli ve temaya uygun. Ziyaret ettiğiniz limanların kendi temalarına uygun çalan müzikler sizi oyunun içine çekmek için bire bir.

Kaçakçılık, ticaret, görevler ve korsan avı gibi aktivitelerimizin bulunduğu oyunda kendi koloninizi hatta krallığınızı bile kurabilirsiniz.

Geminizi değiştirebileceğiniz, istediğiniz motor ve silah gibi parçalarla donatabileceğiniz bu oyunda savaş önemli bir yer tutmuyor. Oyunun asıl yoğunlaştığı yer bu karanlık denizi keşfetmek. Yeni adalar bulmak, verilen görevleri yapmak. Oyunda bolca seçeneğe sahipsiniz ve yaptığınız seçimlere, becerilere göre oyunun haritasında kalıcı etkiler bırakabilirsiniz. Birkaç yanlış karar ile kolonilerin bile yok oluşuna sebep olabilirsiniz.


Oyunda aynı zamanda doktor, aşçı gibi ekibinize katabileceğiniz bir farklı karakterlerden bir mürettebat oluşturuyorsunuz. Bu karakterlerin hepsi farklı bir hikayeye sahip ve size görevler verebiliyorlar.

Nasıl bir kaptan olduğunuzu seçeceğiniz farklı meslekler ile belirleyeceğiniz oyun size farklı oyun stilleri ve yeni oynanabilirlikler sunuyor. Dışarıdan küçük ve kısa bir oyun izlenimi verse de oyun en kısa 30, 40 saat sürüyor. Farklı oynayışları sevenler ve mümkün olan her şeyi keşfetmeye çalışanlar için 100 saatin üzerinde bir deneyim sunuyor.

Sunless Sea bu tarz oyunları seven herkese gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim oynaması, öğrenmesi basit ama bol içerik ve seçeneklere sahip bir oyun. Piyasadaki diğer oyunlardan oldukça farklı olan bu rol yapma oyunu ilginç bir macera sunuyor.


8.5/10