9 Mart 2017

Oyun Modları ve Modifikasyon Siteleri Hakkında

Oyun oynarken aynı zamanda çeşitli modlar ve kullanıcı modülleri ile ilgilenen var mı? Özellikle son dönemlerde Skyrim ve Fallout serisi gibi Bethesda Softworks oyunları ile adını duyuran mod dünyası aslında uzun dönemdir birçok oyun için aktif.


Peki resmi içerikler dururken neden mod kullanalım? En önemli özelliklerden birisi oyunu kendimize göre ayarlamaktır. Örneğin bazen oyunların biraz daha karanlık ve ürkütücü olmasını isteriz ya da bir strateji oyununda Avrupa'daki yasalardan dolayı Gamalı Haç, Nazi içerikleri yasaklıdır ve biz oyunumuzun tarihi gerçekliğe sahip olmasını isteriz. Kimi zaman eskimiş oyunları grafiksel olarak ileriye taşımak ya da bir oyunun hoşumuza gitmeyen bir dizaynını değiştirmek içinde modlar ideal olabilir.

Örneğin Mount & Blade: Warband oyununu ele alalım. Bir hayli popüler olan bu oyunun bu kadar sevilmesinin en önemli yanlarından biri modifikasyona açık olması.. Binlerce moda sahip bu oyun ister fantastik Yüzüklerin Efendisi gibi diyarlara gitmemizi sağlayacak modlara ister oyunun temasını ve işeyişini bozmadan küçük eklentiler yaparak oynayışı arttıracak modlara sahip.


Peki bu modları nereden bulabiliriz, güvenilir ve kaliteli kaynaklar neresidir?

1) Nexus Mods


http://www.nexusmods.com/games/?

Bu yazıyı yazarken yaklaşık 427 bilgisayar oyunu destekleyen ve 220 bini aşan oyun moduna ev sahipliği yapan Nexus Mods en büyük oyun sitelerinden biridir. Kullanımı oldukça basit olan bu site aynı zamanda çeşitli oyunlara daha kolay mod yüklemek ve işlemleri basitleştirmek için Nexus Mod Manager adlı küçük bir program da sunmaktadır.

2) Moddb


http://www.moddb.com/

15 bini aşan mod sayısı ile Moddb en büyük oyun modu sitelerinden biridir. Çok çeşitli oyunlar hakkında birçok kaliteli mod bulabileceğiniz bu sitede yıllardır devam eden projelerin yanı sıra yeni aktif modlar sürekli güncellenmektedir.

3) Steam Workshop


Milyonlarca kullanıcısı bulunan Steam sunduğu çokça oyun desteği ile popüler mod topluluklarından birine ev sahipliği yapıyor.

http://steamcommunity.com/workshop/?l=turkish


Tabi seçeneklerimiz bunlarla bitmiyor. Bunların dışında oynadığımız oyuna göre eğer oyun mod desteği sunuyorsa basit bir araştırma ile irili ufaklı birçok proje ve mod topluluğu bulmamız mümkün. Yukarıda verdiğim örnekler güncel modları ve popüler kitleleri ile öne çıkıyorlar.

2017 yılında oyun modları artık modern bilgisayar oyunlarının büyük bir parçası olmuş durumda ve birçok oyun firması tarafından mod desteği önemli bir destek kaynağı. Özellikle The Elder Scrolls, Arma serisi, Total War serisinden oyunların yıllar geçmesine rağmen unutulmaması ve hala büyük bir oyuncu kitlesine sahip olmasında en büyük etkenin mod desteği ve kaliteli modlar üreten oyuncular olduğu unutulmamalı.